Våga säga nej

By on 27 september, 2014

Alla som får ett får ett telefonsamtal som inleds med en fråga i stil med:

– Är det du som är ”Lisa Karlsson”? Bör svara med orden:
– ”Vem är det som undrar?” istället för att säga ett spontant ja.

Skälet till det är att du då kanske får ett samtal från en telefonförsäljare som arbetar för ett oseriöst företag. Tro det eller ej, men det har hänt mer än en gång att oseriösa företag binder upp kunder till avtal genom att använda sig av ett inspelat ”ja” från den fil som spelas in under samtalets gång.

Är det så att säljaren stressar dig till ett beslut, tacka nej och om säljaren trots det är ihärdig – avluta genast samtalet. Det finns inga seriösa erbjudanden som är sååå väldans fördelaktiga att ett beslut från dig inte skulle kunna vänta i minst två veckor.

Be om att få avtal med villkor hemskickade

Be om att få avtal med villkor hemskickade till dig via e-post eller med sedvanlig postgång, så att du i lugn och ro kan gå igenom avtalet och vilka villkor som gäller för just det här eventuella köpet.

OBS! Särskilt för enskilda näringsidkare och småföretagare

Tänk på att enskilda näringsidkare och småföretagare – i motsats till privatpersoner – inte har någon rätt att ångra ett köp genom att åberopa distansavtalslagen. Det är något som säljare som arbetar för oseriösa företag utnyttjar.

Var särskilt vaksam då du, enligt den uppringande säljaren, är en av fem särskilt utvalda kunder som ska få något gratis, exempelvis en hemsida. Ofta låser du då upp dig till ett mycket ofördelaktigt avtal. Ett avtal som innebär att du abonnerar på ett webbhotell till mycket höga kostnader. Det kan handla om flera tusenlappar om året. Ett avtal som ofta är mycket svårt att komma ur. För det fall du inte säger upp avtalet i mycket god tid, förlängs det upp till 24 månader åt gången. Det kallas för negativ avtalsbildning. I själva verket kan du finna ett webbhotell som kostar några hundralappar om året för sina tjänster, om ens det.

Alltså – ta tig tid för att reflektera över ditt beslut. Ska du köpa eller ej? Kan du få ett bättre erbjudande från annan leverantör? Hade du tänkt dig att köpa något från allra första början? Se där, några frågor att fundera över.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.