Utsikt mot Riddarholmen

Fru Justitia

By on 23 september, 2014

I den romerska mytologin är Fru Justitia rättvisans gudinna. Hon personifierar rättvisan själv.

I vår samtid har de som till sin profession arbetar med lagar och juridik sökt lägga beslag på Fru Justitia som sin symbol, som en sinnebild för lagen, juridiken och rättvisan. Mången företrädare för dessa juridikens yrkesutövare uttrycker att det inte finns någon rättvisa. De menar allt som oftast att det handlar mer om att få rätt till sist – inte så mycket om att den får rätt, som har rätt.

Inte undra på att Fru Justitia ofta porträtteras försedd med en ögonbindel hållandes en balansvåg i ena handen och ett svärd i den andra som utsmyckning vid landets domstolar.

Avsikten är att ögonbindeln ska symbolisera allas likhet inför lagen. Fast många gånger finns det skäl att misstänka att lagens företrädare, i ett fåfängt försök söker skymma sikten för Fru Justitia, genom att förse henne med ögonbindel. Måhända när de en förhoppning om att Fru Justitia på så sätt förhindras att se vad som är rätt och fel. Något en del av lagens företrädare, både kvinnor och män, tycks ha blivit blinda för.

Fru Justitia är allseende och ser alltid klart på saken. Oavsett Fru Justitia, i lagens företrädares tolkning, bär bindel eller ej – så vinner rättvisan till sist.

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.